
Lomapalkka ja lomaraha
Termeinä lomapalkka ja lomaraha ovat tuttuja varmasti kaikille. Mikä yllättää monet, on se, että lomaraha ei ole laissa säädetty asia ja monilla aloilla lomarahaa ei makseta lainkaan. Pureudutaanpa siis tarkemmin milloin lomapalkkaa ja lomarahaa on maksettava, ja miten ne määräytyvät.
Lomapalkka
Lomapalkka on lakisääteinen asia. Yrityksen on siis maksettava työntekijöille palkkaa näiden lomaillessa. Loma-ajan palkka on normaalisuuruinen palkka tai palkan keskiarvo tai jokin muu esim. TES:issä määritelty laskentatapa.
Loman kertyminen
Lomaa kertyy työntekijälle (joka tekee väh. 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa) joko 2 tai 2,5 päivää jokaista työssäolokuukautta kohden. Uudet työntekijät saavat 2 pv/kk ja vanhemmat työntekijät 2,5 pv/kk.
Loman määräytymiskausi on 1.4.–31.3. Jos siis uusi työntekijä aloittaa esimerkiksi 1.10., hänellä kertyy 2 lomapäivää/kuukausi aina 31.3. saakka, jonka jälkeen hänelle alkaa kertyä uudelle lomakaudelle 2,5 pv/kuukausi. Yhteensä hänellä olisi siis ensimmäisenä lomakautena 12 päivää lomaa.

Kuluuko lomapäiviä 5 pv/vko vai 6 pv/vko?
Jotta homma ei olisi liian helppoa, osalla aloista lomapäiviä kuluu 5 pv/vko ja osalla 6 pv/vko. Nyrkkisääntönä voi pitää, että yksityisellä käytetään 6 pv/vko -sääntöä ja julkisella 5 pv/vko -sääntöä.
Lomaraha
Lomaraha ei ole lakisääteinen asia, mutta se kuuluu useimpiin työehtosopimuksiin (TES), ja siksi monet luulevat lomarahan olevan kaikille kuuluva etuus. Lomaraha on tyypillisesti 50 % lomapalkasta.
Maksetaanko lomaraha ennen lomaa vai sen jälkeen? Tämäkään ei ole aivan yksiselitteistä ja riippuu täysin sopimuksesta. Useissa TES:seissä on määritetty, että lomaraha pitää maksaa ennen lomaa tai viimeistään sen alkaessa.

Lomapalkkajaksotus
Lomapalkkavelkajaksotus tarkoittaa sitä, että loma jaksotetaan sille kuukaudelle kuin se on kertynyt. Sekä kuukausittaiseen tuloslaskelmaan että taseeseen kirjataan siis kunkin työntekijän kertyneet lomapäivät: 2 tai 2,5 päivää/kk per työntekijä.
Mitä väliä sillä on? Sillä on sellaista väliä, että lomakaudella ei tule yhtäkkiä pitkää miinusta tuloslaskelmaan. Myös tuloksen seurannan kannalta asia on tärkeä: jos tämä tehdään vasta tilinpäätöksen, voi tulokseen tulla mojova kuoppa.
Osaava kirjanpitäjä ja palkanlaskija huolehtii lomapalkan jaksottamisesta kuukausittain!
Yrittäjän loma
Yrittäjä on yrityksen omistaja, ei työntekijä, joten häntä lomien säännökset ei koske. Yrittäjä voi pitää lomaa olemalla pois töistä ja maksamalla itselleen siltä ajalta joko palkkaa tai osinkoja.
Valitettavan usein yrittäjä kokee, ettei hänellä on varaa tai mahdollisuutta pitää lomaa. Yrittäjän oma pääoma lähtee kuitenkin omasta jaksamisesta ja siksi kannustamme lämpimästi myös yrittäjiä pyrkiä pitämään pidemmän yhtäkestoisen loman.
Jos huilin ottaminen tuntuu hankalalta, voit ottaa OMA assarin hoitamaan juoksevia asioita lomasi ajaksi!

OMA Assari ottaa yrityksestäsi kopin
OMA Assari voi hoitaa esimerkiksi laskutusta, juoksevia tehtäviä (kuten verkkosivujen sosiaalisen median päivitystä) ja muita arjen askareita. Palvelu räätälöidään joustavasti juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. Maksat vain sovituista töistä ja tunneista!