Yrityksen verosuunnittelu kannattaa – voit säästää selviä euroja!

Yrityksille ja yrittäjille lankeaa monenlaisia veroja maksuun. Verosuunnittelu on täysin sallittua, ja jopa suositeltavaa, ja sitä kannattaakin tehdä pitkin vuotta. Nappaa tästä artikkelista parhaat vinkit siihen!

Mitä yrityksen verosuunnittelu tarkoittaa?

Tiedätkin varmasti jo, että yrityksillä ja yrittäjille on monenlaisia veroja maksettavanaan. Jo tuotetta tai palvelua myydessä kerätään arvonlisävero eli alv. Yrityksen tuloksesta eli voitoista taas maksetaan tuloveroa 20 %. Tämän jälkeen yrittäjä maksaa vielä omasta palkastaan henkilökohtaiset verot.

Yrityksen verosuunnittelu tarkoittaa sitä, että yritys pyrkii suunnittelemaan toimintaansa niin, että veroja maksetaan optimaalisesti. Tämä ei ole veronkiertoa, vaan pyrkimystä käyttää eurot liiketoiminnallisesti kannattavasti. 

Nappaa tästä vinkit verosuunnitteluun!

1.

Jos kuukausi on ollut erityisen kannattava, tee yritykselle tärkeitä verovähennyksiin meneviä hankintoja. Alvia voit optimoida myös varastoon tehtävillä ostoilla.

2.

Pohdi OMA kirjanpitäjän kanssa palkan ja osinkojen optimointia: usein kannattaa maksaa itselle mahdollisimman vähän palkkaa ja korvata palkanmaksua osingoilla.

3.

Maksa itsellesi ja työntekijöillesi tulosbonusta, jolla lisäät sitoumusta yritykseen. Maksat varmaan mielummin hyvälle työntekijälle kuin verottajalle?

4.

Hyödynnä vähennyskelpoinen Smartum-etu, mahdollisuus 8500€ vakuutussijoittamiseen sekä työterveyteen kuuluva hammashuolto.

Yrityksen veroilmoitus

Usein yrityksen verosuunnitteluun ja veroasioihin herätään siinä vaiheessa, kun yrityksen veroilmoitus pitäisi olla tehtynä. Verosuunnittelua kannattaa sen sijaan tehdä pitkin vuotta ja siinä veroilmoitusta voi hyödyntää. 

Osakeyhtiöiden veroilmoitus on jätettävä 30.4. mennessä, jos tilikausi on perinteinen kalenterivuosi. Toiminimiyrittäjillä tuo päivämäärä on 1.4. Omalla kirjanpitäjälläsi on asia hoidossa, mutta myös yrittäjän on hyvä olla perillä miten verotusasiat menevät.

Osakeyhtiön ja toiminimen veroilmoitukset poikkeavat toisistaan

Osakeyhtiön ja toiminimen veroilmoitukset poikkeavat huomattavasti toisistaan, joten käsitellään niitä erikseen. Osakeyhtiön veroasiat on suoraviivaisempia, koska toiminimellä tulee ottaa huomioon myös yrittäjän henkilökohtainen tilanne.

Osakeyhtiön veroilmoitus

  • Osakeyhtiöllä veroilmoitus tehdään tilinpäätöksen pohjalta, joten on tärkeää, että tilinpäätös on tehty laadukkaasti ja oikein.
  • Osakeyhtiöllä on tärkeää muistaa tarkistaa esim. vuosiraportit sijoituksista, jos niitä on.
  • Veroilmoituksen perusteella voi suunnitella tulevaa vuotta esimerkiksi niin, että mahdollisia lisäveroja ei tulisi maksettavaksi seuraavana vuonna.

Toiminimen veroilmoitus

  • Toiminimen tilinpäätös on huomattavasti kevyempi kuin osakeyhtiön.  
  • Toiminimiyritys ilmoittaa veroilmoituksessa kilometrit ja päivärahat sekä kaikki lisävähennykset, kuten autolla liikkuminen toimipaikkaan. Toiminimiyrittäjän tulee siis muistaa ilmoittaa koko vuodelta ajetut kilometrit.
  • Toiminimiyrityksen veroilmoitus yhdistetään yrittäjän omaan henkilökohtaiseen veroilmoitukseen. Onkin tärkeää katsoa, että myös henkilökohtainen veroilmoitus on oikein. Jos et itse osaa henkilökohtaista veroilmoitusta käydä läpi, voit pyytää siihen OMA kirjanpitäjältä apua.

 

OMA kirjanpitäjä pitää huolen verojen maksusta

Kirjanpitäjän tärkein tehtävä ympäri vuoden on pitää huoli, että veroja maksetaan oikea summa pitkin vuotta joka kuukausi, ettei tule ikäviä ylläreitä veroilmoituksen kanssa ja isoja jälkiveroja maksettavaksi. Usein kirjanpitäjää vaihdetaan juuri tästä syystä.

Katso myös nämä

Lomapalkka ja lomaraha – mitä yrittäjän pitää niistä tietää?

Lomapalkka, lomaraha, mitä näitä nyt on? Jos yrittäjän sormi menee suuhun veroasioiden edessä, ei loma-asiat ole juuri sen helpompia. Tässä artikkelissa käymme läpi ne perusteellisesti: mitä eroa on lomapalkalla ja lomarahalla, mitä tarkoittaa lomapalkkajaksotus kirjanpidossa ja miten yrittäjä voi itse pitää lomaa.

Seuraa tuloslaskelmaa ja tasetta kuukausittain

On tärkeää seurata yrityksen taloutta säännöllisesti, jotta tilinpäätöksessä ei tule vastaan yllättäviä pommeja. Seuraamalla tuloslaskelmaa ja tasetta kuukausitasolla voit myös oikaista väärään suuntaan lähteneen yrityksen kurssin.

Talousluvut yrittäjän työkaluina – valjasta numeroiden voima

Talousluvut ovat yrittäjän tärkeitä työkaluja niin budjetoinnissa kuin talouden johtamisessa. Kun tuntee pelimerkkinsä, voi myös pelata, ja heinäkuussa siihen on otollinen tilaisuus.