Seuraa tuloslaskelmaa ja tasetta kuukausittain

On tärkeää seurata yrityksen taloutta säännöllisesti, jotta tilinpäätöksessä ei tule vastaan yllättäviä pommeja. Seuraamalla tuloslaskelmaa ja tasetta kuukausitasolla voit myös oikaista väärään suuntaan lähteneen yrityksen kurssin.

Tuloslaskelma ja tase

Kirjanpito vilisee termejä, joista yrittäjän pää menee helposti pyörälle. Mitä tarkoittaa tuloslaskelma ja tase? Tuloslaskelmalla tarkoitetaan kirjanpidossa luotua dokumenttia, josta nähdään kaikki yrityksen tulot ja menot sekä tulos. Tase taas kertoo yrityksen omaisuudesta ja veloista.

OMA Yrityspalveluilla työ tehdään aina niin tarkkaan, että yrityksen talouden seuraaminen on kuukausitasolla mahdollista. 

Kysy itseltäsi tuloslaskelmasta ja taseesta ainakin nämä kysymykset

Jotta ymmärrät paremmin mitä tuloslaskelmasta ja taseesta kannattaisi katsoa, laadimme sinulle muutaman kysymyksen avuksi sen tulkitsemiseen. 

Myynti eli liikevaihto

  • Mitkä ovat myynnin kulut? Myynnin tekemiseen ei saisi mennä liikaa kuluja.
  • Jääkö katetta, eli onko myynnin ja kulujen erotus positiivinen?

Hallinnolliset kulut

  • Onko ylimääräisiä tai liian korkeita kuluja? Esimerkiksi, jos liikevaihto on 10000 € ja vuokra on 5000€, silloin vuokra on suhteessa liian suuri.

Pienet kulut

  • Kertyykö liikaa pieniä puroja, jotka lopulta nakertavat katetta? 
  • Ovatko kaikki kulut tarpeellisia? Kulujen pitäisi tuoda myös jotain hyötyä. 

Tase

  • Onko taseessa jotain turhaa (sellaista, jolla ei ole liiketoiminnallista tarkoitusta? 

Oma pääoma

  • Jos oma pääoma alkaa olla lähellä nollaa tai jopa negatiivinen, on aika tehdä päätöksiä. Yritys ei ole tällöin kannattava ja yhtiön hallituksen pitää tehdä pikaisia ratkaisuja miten kurssi saadaan käännettyä ja oma pääoma nousemaan. Tämän kanssa ei kannata aikailla, eikä leikkiä.
  • Vahva pääoma antaa turvaa, jos tulee odottamattomia tilanteita, kuten esimerkiksi yrittäjän sairaus. 
  • Jos yhtiön koko oma pääoma on menetetty, eli oma pääoma muuttuu negatiiviseksi, antaa tämä kuvan siitä, että yritys on sairas eikä toimintakuntoinen (tämä kiinnostaa sekä yhteistyökumppaneita että rahoituslaitoksia.

Toimita tarvittavat materiaalit kirjanpitäjällesi ajoissa, jotta tuloslaskelma ja tase pysyy ajantasalla ja jotta sitä pystyy seuraamaan kuukausitasolla.

Katso myös nämä

Yrittäjän muistilista: Näin otat yrityksesi talouden seurannan haltuun

Näin alkuvuodesta on erinomainen aika ottaa yrityksen talouden seuranta haltuun. Tämä on yrityksen toiminnan kannalta niin olennainen osa-alue, että nyt kannattaa olla tarkkana! Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä eri asioita yrityksen tulee seurata taloudessaan kuukausittain, millaisia työkaluja yritys siihen tarvitsee ja miten me OMAlla voimme auttaa! ✨

Yrittäjän muistilista: Top 5 alv-vinkit

Näin alkuvuodesta on erinomainen aika kurkistaa yhdessä alv-kiemuroihin, sillä niitähän riittää! Kun alv-kuvioistaan on selvillä kunnolla, on niistä yrityksen taloudelle selkeää hyötyä. Käymme tässä artikkelissa läpi, millaisia asioita yrittäjän tulee ottaa huomioon arvonlisäveroissa, ja mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta yritystoimintasi on täydessä tikissä. ✨

Yrittäjän muistilista alkuvuoteen

Vuosi 2025 on pyörähtänyt käyntiin, ja vuosi 2024 on taputeltu kunniakkaasti kuntoon. Käymme tässä artikkelissa läpi, millainen on yrittäjän muistilista alkuvuoteen ja mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta uusi tilikausi on entistäkin onnistuneempi. ✨