Seuraa tuloslaskelmaa ja tasetta kuukausittain

On tärkeää seurata yrityksen taloutta säännöllisesti, jotta tilinpäätöksessä ei tule vastaan yllättäviä pommeja. Seuraamalla tuloslaskelmaa ja tasetta kuukausitasolla voit myös oikaista väärään suuntaan lähteneen yrityksen kurssin.

Tuloslaskelma ja tase

Kirjanpito vilisee termejä, joista yrittäjän pää menee helposti pyörälle. Mitä tarkoittaa tuloslaskelma ja tase? Tuloslaskelmalla tarkoitetaan kirjanpidossa luotua dokumenttia, josta nähdään kaikki yrityksen tulot ja menot sekä tulos. Tase taas kertoo yrityksen omaisuudesta ja veloista.

OMA Yrityspalveluilla työ tehdään aina niin tarkkaan, että yrityksen talouden seuraaminen on kuukausitasolla mahdollista. 

Kysy itseltäsi tuloslaskelmasta ja taseesta ainakin nämä kysymykset

Jotta ymmärrät paremmin mitä tuloslaskelmasta ja taseesta kannattaisi katsoa, laadimme sinulle muutaman kysymyksen avuksi sen tulkitsemiseen. 

Myynti eli liikevaihto

  • Mitkä ovat myynnin kulut? Myynnin tekemiseen ei saisi mennä liikaa kuluja.
  • Jääkö katetta, eli onko myynnin ja kulujen erotus positiivinen?

Hallinnolliset kulut

  • Onko ylimääräisiä tai liian korkeita kuluja? Esimerkiksi, jos liikevaihto on 10000 € ja vuokra on 5000€, silloin vuokra on suhteessa liian suuri.

Pienet kulut

  • Kertyykö liikaa pieniä puroja, jotka lopulta nakertavat katetta? 
  • Ovatko kaikki kulut tarpeellisia? Kulujen pitäisi tuoda myös jotain hyötyä. 

Tase

  • Onko taseessa jotain turhaa (sellaista, jolla ei ole liiketoiminnallista tarkoitusta? 

Oma pääoma

  • Jos oma pääoma alkaa olla lähellä nollaa tai jopa negatiivinen, on aika tehdä päätöksiä. Yritys ei ole tällöin kannattava ja yhtiön hallituksen pitää tehdä pikaisia ratkaisuja miten kurssi saadaan käännettyä ja oma pääoma nousemaan. Tämän kanssa ei kannata aikailla, eikä leikkiä.
  • Vahva pääoma antaa turvaa, jos tulee odottamattomia tilanteita, kuten esimerkiksi yrittäjän sairaus. 
  • Jos yhtiön koko oma pääoma on menetetty, eli oma pääoma muuttuu negatiiviseksi, antaa tämä kuvan siitä, että yritys on sairas eikä toimintakuntoinen (tämä kiinnostaa sekä yhteistyökumppaneita että rahoituslaitoksia.

Toimita tarvittavat materiaalit kirjanpitäjällesi ajoissa, jotta tuloslaskelma ja tase pysyy ajantasalla ja jotta sitä pystyy seuraamaan kuukausitasolla.

Katso myös nämä

Näin käännät yrityksesi tappiollisen tuloksen voitoksi!

Jokainen yrittäjä voi ansaitusti olla ylpeä, kun vuosi päättyy onnistuneesti, eli yrityksen tulos on voitollinen. Mutta mitä tehdä, jos yrityksen kausi onkin ollut tappiollinen? Perehdymme tässä artikkelissa tarkemmin siihen, mistä yrityksen tappiollinen tulos voi johtua ja siihen, millaisilla toimenpiteillä tappion voi vielä kääntää voitoksi.

Budjetointi – mitä se on, ja miksi yrityksesi tarvitsee sitä?

Olet yrittäjänä varmasti kuullut budjetoinnista, mutta tiedätkö, mitä se käytännössä tarkoittaa? Ja mikä vielä tärkeämpää: oletko laatinut omalle yrityksellesi budjetin? Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi budjetointi on jokaiselle yritykselle tärkeää – yrityksen koosta viis!

Henkilöstöedut – mitä eduille tapahtuu, jos työntekijä lähtee kesken vuoden?

Erilaiset henkilöstöedut ovat monelle yritykselle mieluinen tapa pitää huolta työntekijöistään ja parantaa omaa työnantajakuvaansa. Mutta mitä yrityksen tulee tehdä etujen suhteen, jos työntekijä lähteekin yrityksestä kesken vuoden?