Talousluvut yrittäjän työkaluina – valjasta numeroiden voima

Talousluvut ovat yrittäjän tärkeitä työkaluja niin budjetoinnissa kuin talouden johtamisessa. Kun tuntee pelimerkkinsä, voi myös pelata, ja heinäkuussa siihen on otollinen tilaisuus.

Hyvä lähtökohta on verrata muutoksia edeltävän tilikauden vastaavaan ajankohtaan. Onko yrityksesi omillaan, plussan puolella vai tappiolla? Miten kiinteät kulut ovat muuttuneet? Onko edessä suuria menoeriä tai kenties enemmän myyntiä? Kuinka kulut saadaan katettua? Ennusteita ja hinnoittelua ei saa tehdä fiilispohjalta, vaan niiden on oltava laskennallisesti totta.

Tärkeitä tunnuslukuja ovat esimerkiksi:

  • Ennakkoverojen määrä: riittävätkö tämänhetkiset ennakkoverot? Miten toimia ennakkoverojen kanssa?
  • Liikevoitto kaikkien kulujen (myös laskennallisten) jälkeen: mitä viivan alle jää juuri nyt? Laske tästä karkeasti 20 %, jaa tulos tilikaudella kuluneiden kuukausien määrällä ja kerro se kahdellatoista – tuloksena saat melko tarkan arvion vuoden ennakkoveroista.
  • Omavaraisuusaste: omavaraisuusaste lasketaan jakamalla oma pääoma taseen loppusummalla. Karkeasti ottaen sen pitäisi olla vähintään 20 %, jolloin voit vielä saada lainaa. Alle 20 % omavaraisuusaste on huono, 20–35 % kohtalainen, 35–50 % hyvä ja yli 50 % erinomainen. Parempaan omavaraisuusasteeseen pääset myymällä enemmän – myy paljon ja minimoi kulut. Mikäli yritykselläsi ei ole raskaita kiinteitä kuluja, etkä ole joutunut käyttämään vierasta pääomaa, voit päästä erinomaiseen omavaraisuusasteeseen pienellä vaivalla.
  • Yrityksen tulos: yrityksesi tulee toimia tuloksellisesti, eli liiketoimintasi on oltava kannattavaa. Positiivinen tulos kasvattaa yrityksesi arvoa, jolloin voit jakaa osinkoa ja annat luotettavan kuvan yrityksestäsi.
  • Käyttökate, eli rahamäärää, joka liikevaihdosta jää, kun siitä vähennetään muuttuvat ja kiinteät kustannukset: käyttökatetta kannattaa tarkastella prosenteissa. Se on vahvasti riippuvainen myös toimialasta. Keskimäärin hyvä käyttökate on +10 %, mutta esimerkiksi tukkukaupassa jo 5 % on paljon. käyttökatetta kannattaa tarkastella prosenteissa. Se on vahvasti riippuvainen myös toimialasta. Keskimäärin hyvä käyttökate on +10 %, mutta esimerkiksi tukkukaupassa jo 5 % on paljon.

 

Tahdotko tietää, miltä tilanne yrityksesi talouden näkökulmasta näyttää, tai askarruttaako mieltäsi jokin tunnuslukuihin liittyvä kysymys?nOta yhteyttä, OYG:n asiantuntijat ovat valmiina auttamaan.

Jaa kirjoitus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email