
Mitä verosuunnittelu käytännössä tarkoittaa? 🤔
Monelle verosuunnittelu voi sanana kalskahtaa kyseenalaiselta, ja moni voikin ajatuksissaan niputtaa verosuunnittelun samaan mappiin kuin veronkierron.
Verosuunnittelu on kuitenkin kaikin tavoin suositeltavaa, ja oikein sekä sääntöjen mukaan toteutettuna verosuunnittelu on tärkeä osa yrityksen kannattavaa liiketoimintaa.
Yrityksen verosuunnittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että yritys miettii ja järjestää etukäteen toimintansa ja rahaliikenteensä niin, että se maksaa veroja lain mukaan – mutta ei yhtään enempää kuin on pakko.
Tärkeintä on, että verojen optimointi tehdään rehellisesti ja lakien mukaan, mutta samalla hyödynnetään sallitut keinot, joilla verot jäävät mahdollisimman pieniksi.💰
Verosuunnittelu ei siis tarkoita samaa kuin veronkierto, eli ei siis huolta!
Käydään seuraavaksi läpi, mitä huomioon otettavia asioita verosuunnitteluun kuuluu. 👇
Verosuunnittelu: mitä siihen kuuluu? 🔍
Verojen optimointiin kuuluu vaikka ja mitä, mutta alla olevat asiat ovat useimpien yritysten toiminnan kannalta ne kaikkein olennaisimmat.
✅ Kustannusten oikea kirjaaminen
Muista aina tehdä vähennykset hankinnoistasi, kuten vaikkapa työvälineistä, autosta, työmatkakuluista, markkinoinnista, koulutusmenoista ja koneiden arvonalennuksista.
Jos et ole varma, mistä hankinnoista voit tehdä vähennykset, me OMAlla autamme mielellämme. 😊
✅ Investointien ajankohdan suunnittelu
Sijoituksia kannattaa tehdä silloin, kun niistä saa parhaan verohyödyn. Isompia investointeja suunnitellessa kannattaakin aina ottaa huomioon yrityksen kassavirta ja budjetti, ja ajoittaa investointi niiden mukaan.
Isot investoinnit menevät aina taseelle, ja niistä saa tehdä myös maksimipoistot. Tällaisia investointeja voivat esimerkiksi olla työlaitteet ja -autot, kehityskulut (kuten vaikkapa uudet ohjelmistot) sekä perusparannukset ja korjaukset (kuten vaikkapa toimitilan remontti).
✅ Omistajien palkkojen ja osinkojen järkevä jakaminen
Verosuunnittelussa ehkä tutuin asia yrittäjän näkökulmasta on se, nostaako yrittäjä osinkoa vai palkkaa. Jotta huojennettua osinkoa voi jakaa, tarkoittaa se toki, että yrityksellä tulee olla omaa pääomaa.
Moni pohtii, miten omaa pääomaa sitten saisi kasvatettua. Käytännössä kyse on niinkin simppelistä asiasta kuin oman rahan käytön optimoinnista. Jos pystyt suunnittelemaan rahankäytön, voit pystyä kasvattamaan omaa pääomaa. 👌
Seuraavassa osiossa käydään läpi verosuunnitteluun liittyviä, vähemmän tuttuja kuvioita. 👇
Näissä asioissa pitää yrityksen olla kieli keskellä suuta
Verosuunnitteluun liittyy myös seikkoja, joista moni yritys ei ole tietoinen. Joskus voidaan olla lähellä rajaa sen suhteen, mikä on sallittua ja mikä ei ole sallittua.
Seuraavissa asioissa jokaisen yrityksen kannattaa olla tarkkana:
✔️Koulutusmenot
Koulutusmenot ovat tietyin edellytyksin vähennyskelpoisia. Yritys voi maksaa työntekijöilleen isojakin koulutuksia, mutta ne voidaan laittaa vähennyksiin vain jos koulutettava henkilö pääsee koulutuksen avulla urallaan eteenpäin, ja tuo rahatuloa yritykselle, kun yritys voi laskuttaa enemmän. 💰 Rajanveto koulutuksissa on usein vaikeaa, joten varmista ensin asia OMAn tiimiltä!
✔️ Vapaa-ajan asunto
Vapaa-ajan asunnon hankinnan kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana! Jos ostat yritykselle vapaa-ajan käyttöön asunnon, jota työntekijätkin saavat hyödyntää, pitää yrityksen näyttää toteen, että kaikilla yrityksen työntekijöillä on ollut samanlainen mahdollisuus käyttää sitä. Jos yrittäjällä on todellisuudessa oikeus käyttää asuntoa muita enemmän, voidaan asunto katsoa peitellyksi osingoksi. Jos yritys puolestaan vuokraa vapaa-ajan asuntoa ulkopuolisille, pitää yrittäjän myös itse maksaa käypä hinta sen käytöstä. Muuten verottajalla katsotaan, että yrittäjä saanut rahallista hyötyä hankinnasta. 🏡
✔️ Vertailuarvo
Jos yrityksesi sijoittaa, ja sillä on rahastoja ja osakkeita, saa se hyödyntää verotuksessa vertailuarvoa. Jos vertailuarvo on korkeampi kuin kirjanpitoarvo, otetaan se verotuksessa huomioon, mikä puolestaan kasvattaa yrityksen matemaattista arvoa, jonka perusteella jaetaan huojennettua osinkoa.
Esimerkki: yrityksesi on sijoittanut toiseen liiketoimintayritykseen 10 000 euroa alkupääomaa, ja yritys on kasvanut vuosien aikana menestyväksi. Verohallinnon vertailuarvotiedon mukaan sijoituksen arvo onkin kasvanut 100 000 arvoiseksi. 📈 Saat siis nyt käyttää 100 000 euron summaa oman yrityksesi verovähennyksissä. Huojennettu oma pääoma kasvaa nyt 90 000 eurolla, josta saa jakaa osinkoa. Muista aine varmistaa tämä kirjanpitäjältäsi, koska kirjanpitäjäsi ei välttämättä muista kiinnittää tähän mahdollisuuteen huomiota.
✔️ Tytäryhtiön tappio
Jos yritykselläsi on konsernirakenne, pystyt hyödyntämään seuraavaa keinoa: jos yksi tytäryhtiösi on tappiollinen, voit siirtää konserniavustuksella toisen voitollisen yrityksen tulot tappiolliseen yritykseen, jolloin veroja voitoista ei tarvitse maksaa. 👌

Verosuunnittelu kannattaa tehdä yhdessä asiantuntijan kanssa 🎯
Verosuunnittelu on usein mutkikasta ja voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä mahdollisuuksia oma yritys voi verojen optimoinnissa hyödyntää.
Jotta et jättäisi tärkeitä optimointeja tekemättä, mutta et samalla myöskään rikkoisi sallittuja sääntöjä, kannattaa verosuunnittelussa aina kääntyä ammattilaisten puoleen!
Selvitä ammattilaisen kanssa pelisäännöt ja nyanssit, ja anna ammattilaisen kertoa sinulle vinkit ja erilaiset näkökulmat. Kun verosuunnittelu on tehty lain mukaan ja sallittujen rajojen puitteissa, voi yritys saada verosuunnittelusta merkittävää hyötyä.
Me OMAlla hallitsemme verojen optimoinnin päästä varpaisiin, ja autamme sinua optimoimaan yrityksesi verot millilleen! ✅

Tarvitsetko apua arjen juokseviin toimistotöihin? 💜
Puhtaaksikirjoituksesta asiakaspalveluun, tukkukäynteihin ja arkistointiin – arjen asiantuntijana OMA Assari on monipuolinen johdon assistentti ja sihteeri yrityksesi juokseviin toimistotöihin.
Meiltä saat tehokkaat ekstrakädet joko kiireavuksi tai jatkuvampaan tarpeeseen. Teemme sopimukset joustavasti tarpeidesi mukaan, joten maksat aina vain tehdystä työstä toteutuneista tunneista.
Ota yhteyttä, jos apukädet olisivat paikallaan!