Millaisia henkilöstöetuja yritys voi antaa työntekijöilleen?
Yrityksillä on laaja valikoima erilaisia henkilöstöetuja työntekijöilleen. Näistä yleisimpiä ovat liikunta- ja kulttuurisetelit, lounasetu ja laaja työterveyshuolto. Näiden lisäksi valikoimaan mahtuu muun muassa puhelin-, auto- ja asuntoetu, erilaiset tapaturmavakuutukset ja vaikkapa koko henkilöstölle suunnattu henkivakuutus.
Miksi yrityksen kannattaa myöntää henkilöstöetuja? ❤️
On monia hyviä syitä, miksi useat yritykset haluavat tarjota työntekijöilleen erilaisia etuja. Näitä ovat muuan muassa:
- työntekijöiden hyvinvoinnista ja tyytyväisyydestä huolehtiminen 💕
- työntekijöiden sitouttaminen
- palkan kompensoiminen 💰
- hyvän työnantajakuvan välittäminen. ✨
Mitä henkilöstöeduille tapahtuu, jos työntekijä lähteekin kesken vuoden?
Moni yrittäjä joutuu tilanteeseen, jossa työntekijä päättääkin vaihtaa työpaikkaa kesken vuotta. Esimerkiksi juuri kesäloman aikana moni työntekijä reflektoi omaa uraansa ja toiveitaan, ja päätyy vaihtamaan työpaikkaa lomalta palattuaan. 💨
Tässä kohtaa yrittäjän on hyvä muistaa, että kaikki henkilöstöedut loppuvat työntekijän kohdalla, kun hän vaihtaa työpaikkaa.
Miksi? Suurin osa eduista on ainakin osittain verotettavia, mikä tarkoittaa, että palkan yhteydessä työntekijä joutuu maksamaan osan etuuden summasta. Etuudet ovat siten suorassa yhteydessä palkanmaksuun, joten kun palkanmaksu loppuu, niin etuuskin loppuu.
Käytännössä kaikki ei kuitenkaan ole aina aivan näin suoraviivaista. Käydään tästä läpi esimerkki seuraavassa kappaleessa!
Yritys voi päättää itse siitä, millaiset edut myöntää ja millaisella jaksotuksella
Vaikka henkilöstöedut loppuvatkin samalla kun työntekijä lähtee yrityksestä, voivat eri edut ja aikataulut niiden käyttämiseen kuitenkin vaihdella etu- ja yrityskohtaisesti. Otetaanpa tästä esimerkki.
Jos yritys on vaikkapa antanut työntekijälleen liikunta- ja kulttuuriseteleitä jo alkuvuodesta 400 euron arvosta, voi työntekijä käyttää koko summan halutessaan saman tien. Jos työntekijä päättäisi vaihtaa työpaikkaa myöhemmin saman vuoden aikana, ei häneltä karhuttaisi jo myönnettyä ja käytettyä summaa enää takaisin.
Jos työntekijä ei kuitenkaan olisi vielä ehtinyt käyttää koko summaa työpaikkaa vaihtaessaan, käyttämättä jäänyt osuus palautuisi työnantajalle, eikä siten olisi enää työntekijän käytettävissä.
Yritys voikin halutessaan tukea työntekijöitään myös pienemmillä summilla, tai voi halutessaan jaksottaa summan jaettavaksi vaikkapa neljännesvuosittain, jolloin työntekijä saa edun käyttöönsä pienemmissä erissä tasaisesti ympäri vuoden. 📅
Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita myös ruokaetu, eli lounassetelit. 🥗On mahdotonta syödä lounasta viikkoa, kuukautta tai puolta vuotta etukäteen, joten lounasseteleitä ei ikinä voi käyttää etupainotteisesti. Ne ovat siten aina päiväkohtaiset.
Termit tutuiksi: mitä eroa on henkilöstöedulla ja luontoisedulla? 💰
Vaikka arkikäytössä termit menevätkin monella helposti sekaisin, on huomattava, että henkilöstöetu (toiselta nimeltään henkilökuntaetu) ei ole sama kuin luontoisetu.
Perehdytään asiaan hieman tarkemmin!
Miten henkilöstöetu ja luontoisetu eroavat toisistaan käytännössä? 🤔
Henkilökunta- eli henkilöstöedut ovat työnantajan työntekijöilleen järjestämiä etuja, jotka annetaan työ- tai virkasuhteen perusteella, mutta jotka eivät ole korvausta tehdystä työstä.
Verovapaat kollektiiviset henkilöstöedut tulee tarjota tasapuolisesti kaikille työntekijöille. Verovapaat henkilökuntaedut eivät yleensä ole osa työntekijän työsuhteen ehtoja, jolloin työnantaja voi vapaasti päättää etujen tarjoamisesta ja poistamisesta.
Luontoisetu puolestaan on pääsääntöisesti osa työsuhteen ehtoja. Luontoisedusta voidaan sopia kunkin työntekijän kanssa yksilöllisesti ja luontoisetu on aina saajalleen veronalaista ansiotuloa. Luontoisetuja ovat esimerkiksi ravinto-, auto-, polkupyörä- ja asuntoetu, joiden osalta verotus tapahtuu niille määrätyn luontoisetuarvon mukaan.
Kaikille eduille, verovapaille ja verotettaville yhteistä on kuitenkin se, että ne loppuvat kun palkanmaksu loppuu.
Nämä asiat yrityksen pitää ottaa huomioon kirjanpidossaan 📃
Yrityksen kirjanpidon kannalta ei ole yhdentekevää, onko työntekijöille annettu etuus verovapaa vai verotettava etu.
Muista nämä!
Jos yritys antaa työntekijälleen verovapaan edun, saa yritys vähentää kirjanpidossaan kulut, mutta ei arvonlisäveroa.
Jos työntekijän saamaan etuun liittyy yksityiskäyttöä, pitää yrityksen muuttaa se kirjanpidossaan alvittomaksi, eli yritys ei saa vähentää arvonlisäveroa. Jos työntekijän saama etu liittyy puhtaasti yrityksen liiketoimintaan, saa yritys vähentää arvonlisäveron osuuden.
Kaipaatko apukäsiä yrityksesi kirjanpitoon?
Kirjanpitäjämme ovat aivan erityislaatuisia. Heistä jokainen haluaa auttaa yrittäjiä ja yrityksiä parhaalla mahdollisella tavalla. Meiltä saat OMAn kirjanpitäjän, joka pitää sinusta huolen. Saat juuri sellaisen kirjanpitäjän kuin sinun yrityksesi tarpeisiin sopii.
Saat meiltä alv-kausittain aina kattavan raportin siitä, mitä yrityksellesi kuuluu ja mitä olisi syytä ennakoida. Kirjanpitäjämme ovat erikoistuneet tähän raportointiin ja tekevät sitä täydellä sydämellä. 💓